Ut och spring i skogen

På med löparskorna och ut i skog och mark. I dessa corona-tider är vi förmodligen väldigt många som längtar ut. Oavsett om det handlar om att bryta en isolering eller om att förbättra hälsotillståndet har löpspåret just nu en obegriplig dragningskraft. Såklart bidrar vårsolen en hel del till löpningens dragningskraft.

Prova gärna löpning i terräng. Det är bra för din balans och dina fotleder att löpträna på ojämnt underlag. Det är dessutom skonsamt för kroppens leder och muskler. Vi är helt enkelt byggda för att röra oss över ett mjukt och ojämnt underlag.

När du väl befinner dig i skogen ska du passa på att lyfta eller välta en och annan sten och stock. Då får du in lite styrketräning i ditt pass och du slipper gå enkom till gymmets trånga lokaler.

Sammanfattningsvis ger det så mycket mer att springa i skog och mark jämfört med att hålla sig till asfaltsvägar.

Några tips innan du ger dig ut. Använd gärna ett par trailskor eftersom de ger dig bra fäste. Vissa föredrar barfotaskor i skog och mark, eftersom de förhöjer känslan. De gör att du känner skogens matta under sina fötter och att du då håller balansen lite bättre.

Tänk på löpsteget. I terräng är det extra viktigt att sätta i den främre delen av foten. Då minskar risken för att trampa snett. Har du aldrig sprungit i skogsterräng förut får du nog räkna med att det tar några veckor innan du kommit in i det. Sen kommer du förmodligen aldrig att lämna naturlöpningen.

Lek fram fartträningen

Att springa riktigt fort påminner om barndomen. Känslan av att ta ifrån tårna och sen bara dundra fram.

Du ska få några tips på kul fartträning inför stundande löpsäsong. Första tipset kan vi kalla för ”barndomsspring” och det går ut på att accelerera och sedan sakta ner. Börja med att jogga lätt i ungefär tio minuter. Accelerera rejält och håll den farten i tio sekunder. Sakta ned och jogga lätt i ungefär en minut. Gör sedan om övningen några gånger.

Om du har en kompis med dig i löpspåret kan ni testa ”tjuv och polis”. Börja med att värma upp med lätt joggning i ca tio minuter. Den ena tar sedan täten och ökar hastigheten, den andre följer efter så gott det går. Efter tre minuter byter ni plats så att den andre får bestämma hastighet (observera att det ska vara ett raskt tempo) i tre minuter. Vila därefter genom att promenera raskt eller jogga lätt i tre minuter och börja sedan om.

Sista tipset är intervallträning. Öka tempot varannan kilometer i löpspåret, eller varför inte varannan låt på spellistan. Twista till det med en ett ”barndomsspring” ibland. Det vill säga att du tar ifrån tårna så att du nästan springer förbi dig själv. Glöm inte bort att varannan sekvens ska vara långsam. Glömmer du bort det blir det ingen vila och träningen blir inte så kul i längden. Vill du inte bege dig ut kan du springa inomhus på ett löpband, mer om det i en föregående artikel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *