Åk på längden och njut av vintern

Är du också en av de som njuter lite extra en solig vinterdag? Särskilt när du får spendera din dag på ett par skidor? Att ta sig ut i naturen eller det preparerade skidspåret kan innebära avkoppling på riktigt och vi vill ändå slå ett slag för denna motions- och rekreationsform.

Att åka skidor har vi människor gjort i minst 5000 år. I Norden och Sibirien åkte vi skidor redan på forntiden då skidorna sågs som ett hjälpmedel vid jakt och förflyttning. Numer används skidor främst för rekreation, träning och tävling.

Det är nog ganska många där ute som förknippar längdskidåkning med ovallade skidor och kalla tår i ett spår på skolidrotten. Många tänker nog på en riktig genomkörare av både armar och ben. Då är det dags för dig att testa längdskidåkning på ett nytt sätt. Spara några semesterdagar till vårvintern och bege dig till någon trevlig skidort så som Ramundberget i Härjedalen, du kommer garanterat att bli ”biten”. Där finns 300 km preparerade spår för både klassisk åkning och skejt. Dessutom hittar du 450 km markerade leder för turskidåkning. I Kittelfjäll i Vilhelmina finns också bra längdspår som kompletterats med ett fjällspår för klassisk åkning. En annan Västerbottenspärla är Hemavan Tärnaby, där Kungsleden har sin officiella startpunkt. Ljuvlig turåkning som sträcker sig på naturleder ändå till Abisko.

Glöm inte att ta med dig en matsäck. Kanske varmchoklad och limpsmörgåsar? Längdskidåkning kan vara så mycket mer än kalla tår eller svettig hast i ett preparerat spår.

Träna inför skidsäsongen

För dig som gillar skidåkning finns en rad övningar att göra för att öka din prestationsförmåga och förbereda dig inför nästa säsong.

Träna bålen med hjälp av den dynamiska plankan, det vill säga plankan men med fötterna i ett TRX-band. Se till att du står parallellt med golvet, med axlar, höfter och rumpa i linje med varandra. Axlarna ska vara ovanför handlederna. När du är klar med denna startposition kan du föra knäna mot armhålorna samtidigt som du lyfter höften för att sedan återgå till startposition. Tuff och givande övning.

En annan övning som du kan köra, med skidsäsongen och pistarna i bakhuvudet, är så kallade boxjumps. Detta gör du för att få bättre spänst och explosivitet. Det är också en riktigt bra övning för att förbättra benstyrkan. Till boxjumps behöver du en låda eller något annat stabilt framför dig, kanske en stor stock eller sten ute i löpspåret. Ställ dig framför lådan/stenen med fötterna höftbrett isär. För din höft och dina armar bakåt för att hämta kraft och hoppa sedan upp på boxen. Landa på med fötterna brett isär och med böjda knän. Kliv ned försiktigt och gör om övningen ett antal gånger.

Förutom bål- och benstyrka bör du också underhålla din kondition. Löpträning och mountainbike är riktigt bra och kul. Kör du backintervaller med din cykel får automatiskt in styrketräning för benen under ditt pass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *