Rullskidor

Rullskidor är en genial uppfinning som gör att du kan träna skidåkning även om det inte finns någon snö. Du kan åka på vanliga asfaltsvägar vilket gör utbudet av färdvägar oändligt! I detta inlägg ska vi skriva allt du behöver veta om rullskidor!

Rullskidor

Skidåkning, mer specifikt längdskidåkning, är omåttligt populärt bland svenskar och intresset verkar bara öka år efter år. Till exempel är det mer och mer folk som anmäler sig till klassiska Vasaloppet.

Men vad ska man göra och hur ska man träna när det inte finns någon snö? Vilket det inte gör de flesta av årets månader, speciellt i södra Sverige. Jo, då finns möjligheten att åka rullskidor på vanliga asfaltsvägar. Detta har också bara vuxit i popularitet år efter år. Vissa föredrar till och med rullskidor framför de konventionella skidorna.

Rullskidans Historia

Man kanske tror att rullskidor är ett nytt fenomen, men det har faktiskt anor ända tillbaka till 1930 talet. Men det var först på 50-talet som det verkligen började utvecklas. Då hade vanlig längdskidåkning vuxit till en seriös sport och atleter efterfrågade en träningsform på sommaren.

Men det stora genomslaget kom på 70-talet i Sverige. Då var det bland annat de svenska längdskidåkarna Thomas Wassberg och Sven-Åke Lundbäck som använde det flitigt.

Tävlingar

Man kan även tävla i rullskidåkning och det brukar som regel ske under sommaren mellan skidåkarnas vintertävlningar. Den första tävlingen gick av stapeln i Holland 1988. Men det var först 1992 som det blev en egen sport, avskilt från längdskidåkning. 1998 hölls de första världsmästerskapen inom rullskidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *