Löpband – Bra eller dåligt?

När man håller på med löpning, speciellt som nybörjare, så finns det några vanliga frågor som de flesta undrar. Det kan bland annat vara hur man analyserar sitt löpsteg eller vilka som är de bästa löparkläderna. I detta inlägg ska vi fokusera på en annan av dessa ständigt återkommande frågor, nämligen huruvida ett löpband är bra att löpträna på.

Löpband – Ja eller nej?

Ett löpband i hemmet

Detta är en fråga som såklart beror på just dig och dina unika behov. Om man ska vara ”hård” och rak så är svaret ett nej. Du får alltid bättre träning om du ger dig ut i riktigt terräng och springer. Det blir mer autentiskt och alla små muskler och leder i fötter, ben med mera för optimal träning. Men med detta sagt finns det såklart fördelar med ett löpband som vi ska gå in på nu.

För det här passar ett löpband:

  • Vid dåligt väder, vilket såklart kan vara en stor faktor i Sverige som bitvis kan vara täckt av snö och is under långa perioder. Det är ju inte så kul att springa i regn heller.
  • Vid lathet. Ja, du kanske har långt till eljusspåret eller var du nu vill börja springa någonstans. Istället för att prokrastinera så kan du enkelt köra igång direkt på ditt löpband i hemmet.

För det här passar inte ett löpband:

  • Du som är väldigt seriös med din löpning och vill ha maximalt med optimal träning.
  • Du som sysslar specifikt med terränglöpning och liknande. Träningen du får på ett löpband är väldigt långt ifrån verkligheten i skog och mark.

Sammanfattning

Ett löpband i hemmet kan vara ett enkelt och smidigt komplement till din löpträning, men det bör inte utgöra basen för din träning. Men som man brukar säga, omväxling förnöjer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *